Lemon meringue pie - citronový koláč se sněhem

Pečivo a slané koláče Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Kravské mléko Lepek Vejce Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout. Vypracujeme křehké těsto, necháme v chladničce odpočinout, pak vyválíme, přeneseme do formy, propícháme (jak je popsáno v kuchařce v rp. 214). Na těsto položíme kus pečicího papíru a nasypeme buď keramické kuličky na pečení, nebo suché fazole, aby se těsto zatížilo a neboulilo. Dáme péci při 170 st. na 20 - 25 minut, aˇž těsto lehce zrůžoví. Necháme vychladnout ve formě. Vymačkáme citrusovou šťávu, v silnostěnném kastrolu ji smícháme s cukrem, škrobem a žloutky a metličkou rozšleháme, aby nebyly cucky. Pak do směsi dáme i máslo a zahříváme za pravidelného míchání k varu. Provaříme asi 3 minuty, až směs zhoustne a zprůsvitní. Nalijeme do upečeného korpusu. Bílky se špetkou soli šleháme do řídké pěny, pak po lžících zašleháváme cukr a šleháme, až se zcela rozpustí (10 - 15 minut). Sněhovou směs naneseme na citronovou náplň - můžeme ozdobně nastříkat cukrářským sáčkem, nebo hladce navršit cukrářskou kartou a ozdobit rýhami vidličkou. Dáme zpět do trouby a pečeme při 170 st. asi 25 minut, až sníh zrůžoví. Jinou možností je opálení povrchu sněhu flambovací pistolí, ale pak bílky nejsou tepelně opracované, což je rizikové zejména pro děti, těhotné a seniory. Lemon meringue pie hraje dosti zásadní roli ve filmu Toast, pokud si tento film pustíte, nezapomeňte se předem tímto koláčem zásobit :)

Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/jan/19/dan-lepard-lemon-meringue-pie-recipe