Quinoový salát s batolkou a violkami

Květiny a plané rostliny Saláty

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Quinou uvaříme ve vodě 15 minut. Dáme ji chladnout. Zatím oškrabeme a nastrouháme mrkev. Z oleje, limetové šťávy, soli a pepře umícháme zálivku. když je quinoa zchladlá tak, že nepálí, vmícháme k ní mrkev a zálivku a necháme odležet do zchladnutí. Zatím opereme batolku a květy (violku vonnou necháme vcelku, z violky rohaté otrháme jen květní plátky). Přidáme do vychladlého salátu a podáváme. Batolka (Claytonia) je rostlina pocházející z Kanady, v Čechách je občas pěstovaná v zahradách, na některých místech zplaňuje (např. v Průhonicích). Je příbuzná šruše, má křupavé, lehce dužnaté lístky. V její domovině se jí říká zimní portulák, indiánský salát, zlatokopův salát. Konzumují se mladé lístky na jaře.