Salmorejo

Drobné občerstvení Polévky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Lepek Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Rajčata nasucho zprudka opečeme tak, aby se na nich začaly dělat černé puchýře. Nejlíp to jde nad ohněm (třeba na grilu), ale dá se i na suché rozpálené pánvi.(opálení sice není nezbytné, ale lehká "chuť ohně" k salmoreju patří a běžné oloupání rajčat, jaké je popsáno v kuchařce v rp. není tak úplně ono). Zchladíme je studenou vodou a oloupeme. Nakrájíme na kusy a dáme do nádoby. Chléba nakrájíme nebo natrháme na kousky a dáme k rajčatům. Necháme chvíli odstát, aby nasál rajčatovou šťávu. Poté přidáme olej, sůl, pepř a ocet a vše rozmixujeme. Dáme dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šunku nakrájíme na proužky. Při servírování salmorejo posypeme vejcem a šunkou. Salmorejo pochází z Córdoby, je to polévka podobná známému rajčatovému gaspachu, ale údajně je o dost starší.