Ajoblanco

Drobné občerstvení Polévky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Lepek Mandle Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lupina/vlčí bob Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Mandle spaříme a oloupeme, jak je popsáno v kuchařce v rp. 60. Buď do moždíře, nebo případně do mixéru dáme mandle, oloupaný česnek, střídu chleba, olej, ocet a majonézu/vejce. Třeme či mixujeme tak dlouho, až vznikne hladká pasta podobná majonéze. Přilijeme studenou vodu a hladce rozmícháme. Ochutíme solí a pepřem. Dáme dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Mezitím víno umyjeme a kuličky rozpůlíme. Při servírování posypeme ajoblanco hroznovým vínem podle chuti, není třeba šetřit, může ho být poměrně dost, lze ho i zamíchat do polévky. Ajoblanco pochází z Málagy, ale dá se s ním setkat v celé Andalusii. Díky mandlím je bílé a krémové, takže vypadá jak smetanové, ačkoli v něm žádná smetana není.