Vichyssoise - studená pórková polévka

Drobné občerstvení Polévky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Brambory oloupeme. Pórek nakrájíme na kolečka, brambory na kostičky, cibuli na plátky. V hrnci rozpálíme máslo, vsypeme cibuli a pórek, necháme 3 minuty zpěnit. Přisypeme brambory, minutu zasmahneme a zalijeme vývarem. Vaříme, až brambory zcela změknou. Pak polévku ochutíme solí a pepřem, vmícháme creme fraiche nebo smetanu a stáhneme z plotýnky. Dáme dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny, ale raději déle, polévka by měla být velice studená, tradičně se podává na ledu. před podáváním posypeme pokrájenou pažitkou.