Pissaladiere s lebedou a merlíkem

Květiny a plané rostliny Pečivo a slané koláče

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Lepek Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout. Nastrouháme parmazán. Smícháme ho s moukou, hořčicí, měkkým máslem a uděláme "drobenku". Podle potřeby do ní přidáme 2 - 3 lžíce vody a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho do chladničky odpočinout. Zatím přichystáme náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Listy lebedy a merlíku opereme, okapeme a hrubě nakrájíme. Rajčata nakrájíme na kostičky (můžeme je předem oloupat). Rozpálíme olej z ančoviček (popř. olivový plej, pokud bylo v sardelkách oleje málo) a cibuli opečeme do žluta. Tymián opereme, osušíme a jemně nasekáme. Přidáme k cibuli. Přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět a nasypeme pokrájenou lebedu, merlík a rajčata. Podusíme, až listy zavadnou a rajčata se začnou trochu rozpadat. Opepříme a trošku osolíme. Hotovou náplň necháme chvíli prochladnout. Zatím plech pokryjeme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180 st. Těsto rozválíme na tloušťku 5 mm a přeneseme na plech. Okraje vytvarujeme do nízké "ohrádky" (můžeme ji vytvarovat ozdobně). Naneseme náplň a uhladíme. Posypeme ji sýrem (náplň s lebedou je řidší než cibulová a olivy se sardelkami by se do ní propadly, sýr jí zpevní povrch). Na povrch naklademe sardelky do mřížky. Do každého okénka mřížky položíme olivu. Dáme péci cca na 40 minut, až okraj těsta zrůžoví. Informace o merlíku viz. sekce Jaro - Tvarohové taštičky s merlíkem. Lebeda je merlíku blízce příbuzná, často s ním bývá i zaměněna. Lebeda je starobylá zeleninová rostlina používaná v české krajině.