Erdäpfelkas - Kartoffelkäse - Kartoffelnaufstrich - rakouská bramborová pomazánka se smetanou

Drobné občerstvení Pomazánky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Hořčice Kravské mléko Arašídy Celer Citrusy Cizrna Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Brambory předem uvaříme ve slupce. Dají se použít i zbylé vařené brambory třeba od oběda. Brambory jemně prolisujeme, nebo nastrouháme. Smícháme se smetanou, hořčicí a medem na hladkou pastu. Cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky. Vmícháme ji do pomazánky společně s nakrájenou pažitkou a koprem. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme vychlazené, namazané nejlépe na tmavém žitném chlebu. Je to jemná a lehká pomazánka. Hořčice sareptská (Brasicca juncea) je odrůdou hořčice, která má vyšší obsah silic, je pikantnější než u nás převážně používaná hořčice bílá. Je základem hořčic Sarepta, ale také se používá (zejména její tmavší varianta) jako jedna ze součástí do některých hrubozrnných hořčic, např. do kremžské. Pochází z Asie a je tím pádem také základem orientálních hořčic.