Fíkový koláč s kozím sýrem a sušenou šunkou

Drobné občerstvení Květiny a plané rostliny Pečivo a slané koláče

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Lepek Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Listové těsto připravíme předem - já ho dělám vždy více najednou a rozdělím na baličky do mrazáku; zmrzlé těsto je třeba den předem přendat do lednice. Troubu předehřejeme na 200 st. Koláčovou formu vypláchneme studenou vodou. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Dno propícháme vidličkou. Dáme do trouby předpéci na 10 minut. pak vyndáme a necháme trochu vychladnout; pokud se dno hodně vyboulilo, vidličkou bubliny propíchneme a trochu smáčkneme. Kozí sýr nakrájíme na plátky. Fíky omyjeme a osušíme. Podle velikosti je rozkrojíme buď na poloviny, nebo na čtvrtiny. na předpečený korpus rozetřeme vrstvu smetany nebo kozího jogurtu. Poprášíme tenkou vrstvou hladké mouky. pak střídavě skládáme plátky sýra a měsíčky fíků. Pokapeme medem. Vložíme do trouby a pečeme do zezlátnutí asi 15 - 20 minut. 2 minuty před koncem na koláč naskládáme růžičky sušené šunky a jen velmi krátce přepečeme, aby měla křupavé kraje, ale nebyla upražená. Hotový koláč posypeme lístky rokety a podáváme. Vhodnou přílohou je listový salát. Roketa setá (Eruca sativa) pochází ze Středomoří, v Čechách roste volně v přírodě jako zplanělý neofyt. Běžně se pěstuje jako zelenina.



Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://www.hachette-vins.com/mets-vins/vin-recette/entrees/tarte-au-fromage-de-chevre-et-aux-figues-203.html