Francouzský listový salát s lahůdkovým droždím

Květiny a plané rostliny Saláty

Alergeny (šedě nepřítomné)

Hořčice Lepek Arašídy Celer Citrusy Cizrna Jiné ořechy Kravské mléko Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Všechny listy omyjeme a zbavíme vody v salátové odstředivce, nebo necháme dobře okapat. Natrháme na kousky. Smícháme hořčici, ocet a lžičku lahůdkového droždí na kaši. Pak pomalu přiléváme olej a stále mícháme, aby zálivka získala homogenní medovitou konzistenci. Listy promícháme se zálivkou a rozdělíme na talíře. před podáváním posypeme lahůdkovým droždím. Informace o šruše u ryzcového salátu. Na druhé fotografii je porovnání zahradní (vlevo) a plané šruchy. také je tam vidět rozdíl mezi listy šlechtěné zeleninové pampelišky kultivaru Lyonel (vlevo) a plané pampelišky. Zeleninová pampeliška má listy křehčí, méně hořké a dají se sklízet celoročně. Lahůdkové droždí se vyrábí z pivních kvasnic, má formu vloček. V ČR se dá koupit od firmy Country life, toto lahůdkové droždí je navíc přislazené sladovým výtažkem. Slouží k ochucování pokrmů. Má chuť bohatou na umami, připomíná Marmite a Aussiemite.