Švestkovo-mandlová zmrzlina s čokoládovo-kardamomovou omáčkou

Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Mandle Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Předem necháme včas namrazit nádobu zmrzlinovače. Švestky omyjeme a vypeckujeme. hrubě je rozmixujeme, nevadí, když zůstanou drobné kousky. Smetanu s mlékem smícháme a v rendlíku přivedeme k varu a minutu povaříme. Zatím zloutky metličkou vyšleháme s cukrem (postup podrobně popsán u zmrzliny z růží) . Přelijeme vroucí směsí, šleháme, nalijeme zpět do rendlíku, přidáme mixované švestky, mandlovou mouku, likér a skořici. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, až směs začne houstnout. Trvá to 2 - 3 minuty. Stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Pak nalijeme do zmrzlinovače a připravíme zmrzlinu. Na omáčku nalijeme do silnostěnného rendlíku smetanu, přidáme nalámanou čokoládu, cukr a kardamom a pomalu zahříváme a mícháme, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká omáčka. Zmrzlinu podáváme s teplou omáčkou.