Banánovo-kokosový dort

Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Cizrna Jiné ořechy Arašídy Celer Hořčice Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Otevřeme plechovku kokosového mléka a vodu z ní vylijeme do mísy. Tuhou část - "smetanu" zatím ponecháme stranou při pokojové teplotě. Strouhaný kokos smícháme s kokosovou vodou, přilijeme kohoutkovou vodu, přidáme cukr a necháme alespoň 20 minut nasáknout. Zatím formu vyložíme pečicím papírem. Banán vidličkou dobře rozmačkáme, přidáme k máčenému kokosu společně s olejem a citronovou šťávou. Všechny mouky smícháme se sodou a solí, vsypeme k "mokré" směsi a důkladně promícháme. Tím, že poměr kokosové vody a kokosové smetany není v každé plechovce stejný, se může stát, že těsto může být příliš husté nebo řídké, kdyžtak přidáme podle potřeby trošku vody nebo pohankové mouky. Pečeme cca 45 minut, kontrolujeme vpichem špejle. Hotový korpus necháme vychladnout. Na krém smícháme kokosovou "smetanu" a vanilkový moučkový cukr. Pokud máte nearomatizovaný moučkový cukr, přidejte k němu dřeň z půlky vanilkového lusku. Šlehačem šleháme na nízkou rychlost 3 minuty, až se krému zvětší objem, a pak další 3 minuty šleháme, až vznikne tužší nadýchaný krém konzistence šlehačky. Korpus bohatě potřeme krémem a ozdobíme (neprokrajujeme, korpus je těžký a tento velmi nadýchaný krém by ho neudržel). Pozor, kokosový tuk taje při teplotě kolem 25 st., takže ruce na zdobicím sáčku ho velmi rychle roztopí. Proto je třeba zdobit rychle. Dort s krémem dáme do chladničky ztuhnout a pak teprve ozdobíme mandarinkami nebo jiným ovocem, protože nevychlazený krém by moc rozmáčklo.