kůzlečí hřbet (nebo jiná část masa s větším podílem kosti) cca 300 g; čerstvý vavřínový (bobkový) list 1 ks; dýně hokkaido 150 g; mrkev 150 g; cibule 80 g; cuketa 150 g; smetana ke šlehání 125 ml; sůl; pepř; citronová šťáva; voda cca 750 ml; obrané kůzlečí maso (viz recept); parmazán 20 g; houska 30 g (asi polovina housky); mléko 30 ml; tymián čerstvý 3 snítky; muškátový ořech 5 strouhnutí; vejce 1 ks (nebo místo toho dva bílky, které zbudou od přípravy zmrzliny); sůl; pepř; strouhanka podle potřeby; voda cca 750 ml; pažitka; dýňový olej
Kůzlečí dáme do menšího hrnce, přidáme bobkový list, zalijeme vodou těsně do ponoření a zvolna vaříme 45 minut. Zatím očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kostičky. Přisypeme ke kůzlečímu. Vaříme dále, až kůzlečí i zelenina zcela změknou (cca 30 minut) Vařené maso a vavřínový list vyjmeme. Polévku hladce rozmixujeme, vlijeme smetanu, provaříme, ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. uchováme v teple, než budou hotové knedlíčky. Obereme maso od kostí. Parmazán nastrouháme. Housku nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Přidáme vejce, sůl, pepř, tymián a strouhneme muškát. Rozmixujeme na těstovitou konzistenci. Podle potřeby dohustíme strouhankou. Vlhkýma rukama tvarujeme knedlíčky průměru 2 cm a zavaříme je do osolené vody. Vaříme 8 minut. Polévku servírujeme s knedlíčky, pažitkou a pokapanou dýňovým olejem.