Tesco Zásilka základních produktů

Na podnět čtenáře mých článků na iReceptar.cz jsem se pokusila vytvořit jídelníček na týden ze souboru potravin, které obsahuje Zásilka trvanlivých potravin Tesco (odkaz: https://corporate.itesco.cz/novinky/2020/tesco-z%C3%A1silka-nov%C3%A1-slu%C5%BEba-pro-n%C3%A1kup-trvanliv%C3%BDch-potravin-online/) , která by, dle popisu, měla pokrýt týdenní jídelníček pro jednu až dvě osoby.

Zásilka trvanlivých potravin (odkaz: https://itesco.cz/img/tescoce_cz/upload/pdf/Tesco_Zasilka_detaily.pdf?fbclid=IwAR1Is6YiyLAiR_poUxxWvVe2OEWNGYB1saoSEWv_opK3xYajFlMVbMTL9PY) obsahuje 24 položek. Pokusila jsem se ji posoudit z hlediska výživového a z hlediska technologického a chuťového.

V seznamu jsou uváděny zaměnitelné položky, obecně jsou velmi podobné, pro následující rozbor jsem použila vždy první uvedenou (viz jídelníček v excelu ke stažení)

Chápu záměr a potřebu, aby všechny potraviny byly v trvanlivém, transportovatelném a skladovatelném balení, proto akceptuji v tomhle případě nutnost masa a zeleniny pouze v podobě konzerv, což sice přináší zátěž určitými konzervanty a nižší výživovou hodnotou oproti potravinám čerstvým, je to ale v tomto případě nevyhnutelné.

Výživové hledisko:

Je-li cílem Zásilky překlenutí jednoho týdne, tak uvedené potraviny mohou stačit pro jednu osobu tak, aby pokryly jakž takž základní nutriční potřebu, pro dvě osoby je množství nedostatečné, pro dlouhodobější stravování je to nedostatečné i pro jednotlivce.

Pokud budu předpokládat využití jednou osobou:

Obsah bílkovin je na dolní hranici, krátkodobě by mohl stačit. Hlavním jejich zdrojem je tu čočka, proto jsem ji do jídelníčku zařadila několikrát.

Obsah kvalitních tuků je nízký, v podstatě jen v rybičkové konzervě a zčásti ve slunečnicovém oleji.

Obsah vlákniny je velmi nízký, pouze ve dvou baleních konzervované zeleniny, v ostatních potravinách zanedbatelně.

Obsah vitamínů velice nízký, zejména vitamín C, K a vitamíny skupiny B prakticky žádné nejsou.

Obsah minerálů je také nízký, zejména vápníku.

Čím by bylo možné nutriční hodnoty vylepšit i se zachováním požadavku trvanlivých balených potravin?

Bylo by vhodné přidat další druh luštěnin, např. hrách. Paštiku by bylo vhodné nahradit dalšími konzervovanými rybami, popř. další konzervou samotného masa ve vlastní šťávě.

Konzervované zeleniny by mělo být výrazně více, a to jednodruhové, konzervované kyselé saláty nedávají příliš smyslu. Dále by mělo být zařazeno také sušené ovoce. Vzhledem k nedostatku vitamínu C ve sterilované zelenině by bylo vhodné zařadit balené kysané zelí, balenou citronovou šťávu a případně trvanlivý ovocný džus.

Nedostatek vitamínů skupiny B by měl být kompenzován např. sušeným droždím, popř. sušeným lahůdkovým droždím.

Mléka by mělo být více než 1 litr na týden, popř. by mohlo být doplněno kondenzovaným mlékem či sušeným mlékem.

Na druhé straně jsou v Zásilce nesmyslné položky, např. celé balení soli, cukru a oleje (tyto potraviny drtivá většina lidí doma má a zejména při opakovaném využití Zásilky by byly zcela redundantní). Nevidím smysl také v granku a papírových kapesnících. Pudink také není zrovna dobrou volbou, zvlášť vzhledem k malému množství mléka.

Technologické a chuťové hledisko:

Bylo velmi obtížné sestavit jídelníček na týden tak, aby jídla byla vůbec technologicky proveditelná. Chutnost je už spíše zbožným přáním.

Naprosto chybí jakýkoli kypřicí prostředek umožňující upečení domácího pečiva (jeden toustový chléb na týden je zoufale málo). Za daných okolností se dá z mouky připravit prakticky jen nekvašený chléb typu macesů, popř. moučné placky. Proto jsem do jídelníčku zařadila napečení macesů z většiny mouky a jejich využití jako pečiva na většinu týdne. Zásilka by měla obsahovat instantní droždí, kypřicí prášek či jedlou sodu.

Moučné placky je obtížné připravit bez vajec, bylo by záhodno zařadit sušená vejce či vaječnou náhražku (vajahit). Pro tento jídelníček jsem jako náhradu vajec použila aquafaba, tedy vodu z namáčení čočky, která obsahuje celkem vysoké množství bílkovin a může v plackách („palačinkách“) vejce nahradit.

Zásadní nedostatek je nepřítomnost jakékoli podoby kyselého ochucovadla. Lze sice předpokládat, že většina lidí má doma ocet, ale pokud jsem se striktně držela vytvoření jídelníčku pouze ze Zásilky, je tenhle nedostatek významný. Navíc, jak výše píšu, bylo by vhodné jako kyselé ochucovadlo zařadit balenou citronovou šťávu, protože je i určitým zdrojem vitamínu C.

Velmi obtížně využitelné jsou sterilované zeleninové saláty, pro vaření se dá mnohem lépe využít jednodruhová zelenina v nekyselém nálevu, které by mělo být výrazně více.

Zásilka neobsahuje vůbec žádné koření, chuťově by tedy jídla byla velmi jednotvárná a fádní. Měla by obsahovat alespoň základní koření typu sušený česnek, majoránka, kmín, paprika. Jako ochucovací prostředek by posloužilo i výše zmíněné sušené lahůdkové droždí, které by prospělo i výživově.

Co říci závěrem? V nouzi by se s touto skladbou potravin dalo krátkodobě nějak vydržet, ale pro delší použití má povážlivé výživové nedostatky, z hlediska kuchyňské úpravy se nedá dosáhnout příliš chutných jídel.

Stáhněte si jídelníček pro tento týden:

Kompletní jídelníček se seznamem surovin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *