Co mít doma v zásobě?

Plánujete si udělat trochu větší domácí zásoby a váháte, co vlastně nakoupit? Třeba vám přijdou vhod některé moje tipy.
Tvorba zásob se samozřejmě odvíjí od zvyklostí domácnosti, oblíbených jídel, dietních omezení atd.
Níže uvedený seznam je tak nástinem možného nákupního seznamu, určitě nevyčerpává všechny možnosti, může však být užitečným vodítkem.
U jednotlivých surovin najdete tipy, pro která jídla se dají využít, a tak si snadno sestavíte vlastní kombinace.

Obiloviny
hladká mouka – domácí rohlíky, domácí sladké pečivo, zahušťování omáček, palačinky, slané lívanečky, obalování v trojobalu
polohrubá mouka – domácí sladké pečivo, bramboráky a zeleninové placky
krupice – kaše, knedlíky
instantní droždí – kynuté pečivo
jedlá soda (ev. prášek do pečiva, soda je však univerzálnější) – soda bread (irský chléb bez droždí), kypření sladkého pečiva, domácí „limonády“ s bublinkami
žitná mouka – chléb
případně další oblíbené druhy mouky, jako špaldová, pohanková a další
škrob – jídla asijské kuchyně, rychlé zahušťování omáček a polévek, tvarohové a piškotové dezerty
ovesné vločky – kaše, zeleninové lívanečky, nastavování jídel z mletého masa, vložka do polévek
těstoviny – pro italská jídla, zapékané těstoviny, jako vložka do polévek
kuskus – příloha marockých a fracouzských jídel, obměna rizota, rychlá vložka do polévek
rýže dlouhozrnná (může být basmati, jasmínová či jiná) – příloha asijských jídel
rýže kulatozrnná – rizoto, kaše, vložka do polévek, nastavování mletého masa, základ na sushi a poké bowl
instantní polenta – krémová polenta jako příloha, polentové noky do polévky, opečená polenta místo pečiva

Luštěniny
čočka – čočka na kyselo, španělská čočka, švábská čočka s mletým masem…
červená čočka – dhál, harira, bezmasé curry, krémové polévky…
česná čočka – čočkové saláty
hrách – hrachová polévka, hrachová kaše
fazole – fazolová polévka, chilli con carne, fazolové saláty…
cizrna – falafel, hummus, harira, polévky, základ pomazánek….

Koření a ochucovací přísady
sůl
cukr
česnek
cibule
zázvor – asijská jídla, sushi, čaje proti nachlazení
chemicky neošetřené citrony – kůra do sladkého pečiva, šťáva do salátů, limonád či zázvorového čaje

paprika – kuře na paprice, guláš, budapešťská pomazánka, ….
kmín celý – pro pečení chleba
kmín mletý – guláš, bramboračka, houbová polévka, …
majoránka – bramboračka, guláš, bramboráky….
pepř – polévky, masová jídla
oregano – pizza, omáčky na těstoviny, řecké masové pokrmy
bazalka – pizza, omáčky na těstoviny, rajská polévka, minestrone…
bobkový list – vývary, svíčková, kuře a la bažant…
tymián – francouzská jídla, např. cibulačka, bujabéza, burgundské hovězí…
muškátový oříšek – perník, krémové polévky, např. dýňová, květáková…
skořice – sladké pečivo, svařené víno, perník, severoafrická, řecká a asijská masová jídla
badyán – perník, jablkové a hruškové koláče, polévka pho
římský kmín – severoafrická, latinoamerická a indická jídla (falafel, chilli con carne, curry, dhál…)
pískavice – indická a další asijská jídla (curry, dhál, asijské luštěninové polévky)
kurkuma – indická jídla
koriandr mletý – asijská jídla
koriandr sušený – asijská a jihoamerická jídla
chilli – latinoamerická a asijská jídla

sojová omáčka – asijská jídla
dijonská hořčice – roštěnky, španělské ptáčky, německá vejce v hořčicové omáčce, ….

Konzervované potraviny
rajčata v konzervě – rajská omáčka, rajská polévka, minestrone, bujabéza, omáčky na těstoviny…
rajčatové pyré – rajská omáčka, rajská polévka, přísada do vývarů a masových základů, základ rajčatové salsy
konzervované fazole ve vlastní šťávě – fazolové saláty, rychlý základ pro fazolovou polévku, pro chilli con carne, …
konzervovaná cizrna – cizrnové saláty, rychlý základ pro polévku, rychlý základ pro hummus
konzervovaná kukuřice – do salátů (např. s tuňákem, fazolemi, paprikami…)
konzervovaný hrášek – do salátů (včetně bramborového)
sterilované okurky – do bramborového salátu, k čočce a dalším luštěninám, do sendvičů
sterilovaná červená řepa – do salátů, po propláchnutí lze použít jako základ boršče a dalších polévek
ovocný kompot – meruňky, broskve či jiné ovoce s velkým obsahem karotenů – záloha při nedostatku čerstvého ovoce, ke kaším, do sladkého pečiva
džem – na palačinky, na kaše, na pečivo, promazání perníku, rolády….
fazole v rajčatové omáčce – jacket potatoes, nachos
olivy – pizza, minestrone, olivový chlebíček, saláty (tuňákový, řecký apod.)…

kokosové mléko – curry, polévky
kondenzované mléko – záloha, kdyby došlo mléko
konzervovaný tuňák – saláty, sendviče, pizza, pomazánka
konzervované sardinky – sendviče, pomazánky, pizza
párky v konzervě – k čočce či jiným luštěninám, do hustých zeleninových polévek, ev. jako záloha extrémně snadného jídla
šunka či jiné libové maso ve vlastní šťávě – záloha pro problémy při zásobování, lze použít jako masový základ do sendvičů i do masových jídel jako je guláš apod.

Další trvanlivé potraviny, které se mohou hodit:
olivový olej
chuťově neutrální olej (slunečnicový, řepkový)
ocet
balzamikový ocet
rozinky
mandle
ev.další sušené ovoce a ořechy
strouhaný kokos
sezam – na posyp pečiva, do asijských jídel, do hummusu
mletý mák – do sladkého pečiva, nudle s mákem, germknodel, šišky s mákem…
kakao
čokoláda
sušené houby – bramboračka, kulajda, maso na houbách…
Knackebrot – záloha pečiva
rýžové chlebíčky – záloha pečiva
tortillové chipsy – základ pro domácí zapečené nachos
rýžový papír – jarní a letní závitky
nori řasa – sushi
balené tortilly – quesadilla, tortillové wrapy
instantní bramborová kaše – jako záloha extrémně rychlého jídla

Netrvanlivé potraviny s delší dobou trvanlivosti
brambory – příloha, kaše, zapečené brambory, bramboráky, polévky ….
celer – vývary, pomazánky, zeleninové polévky, svíčková, kuře a la bažant a další masové základy
mrkev -– vývary, pomazánky, zeleninové polévky, svíčková, kuře a la bažant a další masové základy, sendviče, saláty
cibule
zelí – saláty, dušené zelí, zelná polévka….
kysané zelí – salát, příloha k pečenému masu, zelná polévka, halušky, lepenice…
dýně – dýňová polévka, dýňový koláč, pečená dýně…
parmazán – pizza, italské těstoviny, zapékané těstoviny, zapékané brambory….
máslo (lze dát i do mrazáku)
bílý jogurt
vejce
smetana – omáčky, dezerty, domácí tvarohové krémy….
trvanlivé mléko
ev. trvanlivý salám, např. uherák, čabajka

Mražené potraviny
mražený hrášek – hrášková polévka, vložka do vývarů, dušený hrášek na másle…
mražené fazolky – fazolky na česneku, fazolky na smetaně, zeleninové polévky…
mražená kukuřice – kukuřičná polévka, saláty
mražený kopr – kulajda, koprová omáčka
zmrazené maso – podle vlastních preferencí, značně univerzální je např. krůtí maso, ideálně naporcované již před zmrazením na kostky, plátky, nudličky
mražené drobné ovoce (maliny, borůvky, jahody) jako náhrada čerstvého ovoce při jeho případné nedostupnosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *