Dvojctihodné posvícenské koláče se švestkami (nebo povidly)

hladká mouka 500 g; cukr 80 g; sůl špetka; droždí instantní 1 sáček; vejce 1 ks; mléko 280-300 ml (záleží na vlastnostech mouky); citronová kůra; tvaroh 250 g; cukr 60 g; hladká mouka 2 lžíce; žloutek 1 ks; vanilka z půlky lusku; hrubá mouka 100 g; krupicový cukr 40 g; máslo 35 g; švestky (nebo povidla smíchaná se skořicí a troškou rumu); bílek 1 ks; cukr špetka; máslo; rum

Mléko do těsta ohřejeme na teplotu 35 st. (nepálí na kůži), máslo rozpustíme. Smícháme mouku, sůl, sušené droždí, citronovou kůru a cukr. Poté vlijeme vejce, mléko a rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Mísu překryjeme utěrkou a necháme kynout připokojové teplotě, až se těsto zdvojnásobí (trvá to asi hodinu). Tvaroh smícháme se žkoutkem, cukrem, zrníčky vyškrábnutými z polovinylusku a s hladkou moukou. necháme odležet, mouka nasákne tekutinu a náplň bude dostatečně tuhá, aby nevytékala. Z uvedených surovin vypracujeme sdrobenku. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Bílek smícháme se špetkou cukru (cukr v něm pak bude mírně karamelizovat a povrch tak bude zlatý) 2 plechy pokryjeme pečícím papírem. troubu předehřejeme na 200 st. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly. První rozválíme a rozrájíme na 12 čtverečků. Do středu každého čtverečku dáme lžičku tvarohové náplně. Sbalíme jako buchtu a položíme švem dolů na plech. Každý tento bochánek stlačíme něčím oblým, šikovné je dno panákové skleničky. Okraj potřeme oslazeným bílkem. Do důlku vložíme švestku slupkou dolů (nebo lžičku povidel). Posypeme drobenkou. Po dokončení všech koláčků vezmeme buď kuchyňské nůžky, nebo případně velmi ostrý nůž. Koláčky ze stran nastříháme asi centimetrovými zářezy. Náplň díky zpevnění moukou nevyteče. Plech vsuneme do trouby a pečeme asi 20 minut, až koláče zezlátnou. Mezitím připravíme druhý plech a postup zopakujeme. Zatímco se koláče pečou, rozpustíme kousek másla a promícháme ho s trochou rumu. Ihned po vytažení z trouby koláče touto směsí opatrně potřeme, abychom neodrhli drobenku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *