Roscón de Reyes – Śpanělský tříkrálový koláč

hladká mouka 350 g; cukr krupice 70 g; sušené drožní 1/2 sáčku; sůl špetka; máslo 70 g; kůra z jednoho pomeranče; voda z pomerančových květů 1/2 lžičky; vanilkový extrakt několik kapek; rum 1 lžíce; vejce 1 ks; mléko 140 – 150 ml; kandované ovoce; granulovaný cukr; smetana ke šlehání 250 ml

Máslo necháme předem zcela změknout. Smícháme mouku, cukr, sůl, sušené droždí, pomeranočovou kůru. Vlijeme vlahé mléko, vejce a polovinu bílku (druhou polovinu bílku odložíme), rum, vanilkový extrakt, vodu z pomerančových květů. Zamícháme a potom zapracujeme máslo a vyhněteme hladké těsto. Necháme vykynout. Plech pokryjeme pečicím papírem. DO středu plechu umístíme bochánek vykynutého těsta, uprostřed uděláme vařečkou díru a postupně krouživými pohyby otvor zvětšujeme, až vznikne tvar věnce. Do otvoru vložíme kovové kruhové tvořítko, aby se otvor pečením nezmenšil. Odložený bílek rozmícháme se lžičkou mléka a špetkou cukru a potřeme těsto. Ozdobíme kandovaným ovocem a granulovaným cukrem tak, aby to vypadalo jako drahokamy na královské koruně. Necháme znovu vykynout na plechu. potom pečeme 10 minut při 200 st. a dopékáme při 170 st. asi 15 minut. Upečené necháme vychladnout, vodorovně prokrojíme a naplníme ušlehanou, mírně oslazenou šlehačkou. Na středový otvor položíme papírovou korunu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *