Mince pies

hladká mouka 250 g; cukr moučka 125 g; sůl špetka; máslo 125 g; vejce 1 ks; Náplň -Mincemeat: jablko 1 ks; rybízový džem (ideálně ne rosol, ale opravdu džem) 2 lžíce; rozinky 80 g; kandovaný oranžát a citronát (směs) celkem 60 g; tmavý muscovado cukr 80 g; máslo (správně by měl být perirenální hovězí lůj) 80 g; citronová kůra a šťáva z půlky citronu; pomerančová kůra a šťáva z půlky pomeranče; skořice 1/4 lžičky; muškátový ořech 5 strouhnutí; nové koření špetka; mletý zázvor špetka; mletý kmín špetka; mletý koriandr špetka; hřebíček – buď špetka mletého, nebo rozdrtit 1 v moždíři (velké kousky, které se nepovedlo rozdrtit,tak vyndat a vyhodit); brandy 2 lžíce

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce. Z přísad na těsto vypracujeme hladké těsto a dáme ho odpočinout do chladničky, než se uvaří mincemeat. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (lze použít klasickou velkou vykrajovačku na cukroví, nebo třeba formovací tvořítko na přílohy). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme do chladničky na „deklíky“. Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat. Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď menší kolečka odpovídající hornímu průměru formiček, nebo různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme „deklíky“. Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *