Mince pies

hladká mouka 250 g; cukr moučka 125 g; sůl špetka; máslo 125 g; vejce 1 ks; Náplň -Mincemeat: jablko 1 ks; rybízový džem (ideálně ne rosol, ale opravdu džem) 2 lžíce; rozinky 80 g; kandovaný oranžát a citronát (směs) celkem 60 g; tmavý muscovado cukr 80 g; máslo (správně by měl být perirenální hovězí lůj) 80 g; citronová kůra a šťáva z půlky citronu; pomerančová kůra a šťáva z půlky pomeranče; skořice 1/4 lžičky; muškátový ořech 5 strouhnutí; nové koření špetka; mletý zázvor špetka; mletý kmín špetka; mletý koriandr špetka; hřebíček – buď špetka mletého, nebo rozdrtit 1 v moždíři (velké kousky, které se nepovedlo rozdrtit,tak vyndat a vyhodit); brandy 2 lžíce

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce. Z přísad na těsto vypracujeme hladké těsto a dáme ho odpočinout do chladničky, než se uvaří mincemeat. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (lze použít klasickou velkou vykrajovačku na cukroví, nebo třeba formovací tvořítko na přílohy). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme do chladničky na “deklíky”. Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat. Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď menší kolečka odpovídající hornímu průměru formiček, nebo různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme “deklíky”. Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *