Scones – anglické “žemličky”

směs sušeného ovoce (rozinky, brusinky, višně, meruňky…) celkem 75 g; pomerančová šťáva; arašídové máslo 125 g; máslo 75 g; hladká mouka 250 g; prášek do pečiva 1 rovná lžička; sůl špetka; cukr krupice 1 lžička; vejce 1 ks; mléko 2 – 3 lžíce + podle potřeby na potření; hustá smetana a pikantní džem nebo lemon curd k podávání

Recept je inspirován Jamie Oliverem. Větší kusy sušeného ovoce pokrájíme. Všechno sušené ovoce pak opereme v horké vodě, zalijeme pomerančovou šťávou tak, aby bylo zakryté, a necháme takto nabobtnat nejlíp přes noc. Při přípravě scones smícháme v míse mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidám studené máslo nakrájené na kousky a prsty promneme do konzistence drobenky. Uprostřed drobenky uděláme důlek, vlijeme vejce a mléko a sušené ovoce, které zatím vsáklo všechnu šťávu. Vařečkou krátce zamícháme, aby se těsto spojilo, ale zůstalo cuckovité a nehomogenní. Pokud se vůbec nespojuje, přidáme trošičku mléka. Mísu s těstem přiklopíme talířem a dáme na 15 minut do chladu. Před přípravou scones pustíme troubu na 200 st. Vál si poprášíme trochou mouky, těsto na něj vyklopíme a rozválíme ho na tloušťku 2 – 3 cm. Pak vykrajovací formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm a skládáme je na plech horní stranou dolů. Vůbec nevadí, když jsou kolečka trochu “střapatá”. Odkrojky shrneme dohromady a zpracujeme stejným způsobem. Povrch koleček potřeme mlékem, dáme do trouby a pečeme 5 minut, pak ztlumíme na 190 st. a dopečeme ještě přibližně 10 minut, až zezlátnou a vyběhnou. Podáváme čerstvé, s hustou smetanou (v originále clotted cream) a pikantní zavařeninou, nebo citronovým krémem lemon curd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *