Normandská šťovíková polévka

čerstvý šťovík 200 g; hladká mouka 1 lžíce; máslo 25 g do polévky a 15 g na krutony; mléko 1000 ml; plátky bílého chleba 2 ks; sůl

Bílý chléb nakrájíme na kostičky a na másle usmažíme krutony. Dáme stranou. Šťovík opereme a necháme okapat. Odkrojíme případné tuhé řapíky. čepele listů hrubě nasekáme. Na zbývajícícm másle necháme šťovík zavadnout, zaprášíme moukou, minutu osmahneme a zalijeme mlékem. provaříme 10 minut a podle chuti osolíme. Na talíři sypeme krutony. Šťovík kyselý (Rumex acetosa) je běžná bylina našich luk. Listy obsahují kyselinu šťavelovou, která v těle s ionty vápníku tvoří krystaly šťavelanů, poškozujících ledviny. Proto by měla být jídla ze šťovíku vždy připravována s potravinou obsahující vápník, např. s mlékem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *