Ajoblanco

mandle 100 g; střída bílého chleba 70 g; česnek 2 stroužky; olivový olej 40 ml; bílý sherry ocet cca 2 lžíce; sůl; pepř; majonéza 80 g (správně by mělo do polévky přijít syrové vejce, ale kvůli jeho rizikovosti používám majonézu; pokud se vejce nebojíte, použijte ho místo majonézy a množství olivového oleje zvyšte na 60 ml; voda 600 ml; bílé hroznové víno bez pecek

Mandle spaříme a oloupeme, jak je popsáno v kuchařce v rp. 60. Buď do moždíře, nebo případně do mixéru dáme mandle, oloupaný česnek, střídu chleba, olej, ocet a majonézu/vejce. Třeme či mixujeme tak dlouho, až vznikne hladká pasta podobná majonéze. Přilijeme studenou vodu a hladce rozmícháme. Ochutíme solí a pepřem. Dáme dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Mezitím víno umyjeme a kuličky rozpůlíme. Při servírování posypeme ajoblanco hroznovým vínem podle chuti, není třeba šetřit, může ho být poměrně dost, lze ho i zamíchat do polévky. Ajoblanco pochází z Málagy, ale dá se s ním setkat v celé Andalusii. Díky mandlím je bílé a krémové, takže vypadá jak smetanové, ačkoli v něm žádná smetana není.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *