málo zralé (zelené) banány na vaření (plantainy) 2 ks; mrkev 50 g; cibule 50 g; celer řqapíkatý 1 stonek; česnek 1 stroužek; vývar (ideálně drůbeží, ale může být i zeleninový) 1000 ml; bobkový list 1 ks; chilli paprička čerstvá 1 ks; římský kmín 1 lžička; sůl; limetka 1 ks; koriandr čerstvý 4 lžíce; olej podle potřeby
Banány oloupeme. Jejich silné středové části nakrájíme na tenké plátky (celkem asi třetinu banánů). Zbytek banánů nakrájíme na kostičky. Mrkev oškrábeme, cibuli a česnek oloupeme. Mrkev, celer a cibuli nakrájíme na kostičky. Česnek a chilli papričku (množství možno snížit či zvýšit) jemně nasekáme. Koriandr omyjeme, osušíme a hrubě nasekáme. Vývar ohřejeme. V polévkovém hrnci rozpálíme olej a prudce osmahneme česnek s chilli. Nasypeme cibuli, mrkev a celer a opečeme do mírného zezlátnutí, dáváme pozor, aby se nezačal pálit česnek. Přidáme banány, koření a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí. Mezitím si do menšího rendlíku nalijeme vysokou vrstvu oleje, rozpálíme a fritujeme banánové plátky (je možné použít i fritovací hrnec). Plátky smažíme, až zežloutnou a okraje jim začnou lehce zlátnout. Odkládáme na papírovou utěrku a necháme odstá přebytečný olej. Z polévky vyjmeme bobkový list. Potom rozmixujeme, ale ne úplně do hladka, drobná strukturovanost je žádoucí. Dochutíme solí a limetkovou šťávou. Při podávání bohatě posypeme koriandrem a obložíme banánovými chipsy.