dýně (nejlíp hokkaido) 500 g očištěné, tj. cca 700 g hrubé váhy; polohrubá mouka 140 g; parmazán 15 g; vejce 1 ks; muškátový oříšek 5 strouhnutí; sůl; mouka na podsypání; máslo + parmazán/šalvějové máslo/omáčka podle chuti/
Očištěnou dýni (hokkaido není třeba loupat, ostatní musejí být i oloupané) nakrájíme na kostky, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Měkkou dýni slijeme. Můžeme také dýni nakrájet na měsíčky a upéci ji v troubě. Měkkou dýni hladce rozšťoucháme nebo rozmixujeme. Parmazán nastrouháme. Dýni smícháme s moukou, parmazánem, vejcem, strouhneme muškát a trošku osolíme (parmazán je slaný). Vypracujeme těsto. Na pomoučeném prkénku válíme do 2 cm silného válečku a krájíme na 3 cm kousky. Ideální je použít tvořítko na gnocchi. Nočky zavaříme do vroucí osolené vody. Když vyplavou, tak je vaříme ještě 6 – 7 minut. Vařené rovnou promícháme buď s máslem nebo olejem (a pak jíme posypané parmazánem), nebo si během vaření připravíme šalvějové máslo (v másle osmahneme šalvějové lístky do křupava . viz rp. 36), nebo k nokům použijeme libovolnou omáčku, např. rajčatovou či hříbkovou.