vejce 2 ks; mléko 125 ml; voda 125 ml; ocet 1 lžička; muškátový oříšek 3 strouhnutí; sůl; hladká mouka 250 g; máslo cca 50 g; cibule 150 g; sýr: ideálně Tilsitter, Appenzeller, Pilzinger Bierkase (sýr polotvrdý, kravský, měl by být zrající pod mazem; z česko-slovenských sýrů je nejvhodnější Volovec, případně Tylžský sýr) 200 g; pažitka
Z uvedených přísad (po mouku) umícháme těsto – jen zamícháme, aby se spojilo, nijak intenzivně nepropracováváme. Do vroucí osolené vody zavaříme nočky přes cedník na halušky nebo špecle. Když vyplavou na hladinu, vaříme ještě 3 minuty. hotové dobře scedíme a necháme důkladně okapat. Takto můžeme připravit předem aklidně nechat vychladnout. Při konečné přípravě na třetině másla opečeme do zlatova 100 g cibule nakrájené na kolečka. Na zbývajícím másle na železné pánvi zesklovatíme zbývající cibuli nakrájenou na velmi jemné kostičky. Přidáme nočky a opékáme je 3 minuty. Vmícháme sýr pokrájený na malé kostičky a za stálého míchání opékáme, až se začnou tvořit zlatavé opečené plošky. Hotový pokrm se obvykle podává přímo v pánvičce, v níž se dělal. Pokud (jako já) nemáte servírovací pánvičky pro všechny strávníky, lze přendat kasnocken na předehřáté talíře. Posypeme opečenou cibulí a pokrájenou pažitkou.