Lemon meringue pie – citronový koláč se sněhem

hladká mouka 200 g; moučkový cukr 100 g; sůl špetka; máslo 100 g; malé vejce 1 ks (pokud máte jen velká vejce, použijte do těsta pouze žloutek a bílek přidejte do sněhové náplně); citronová šťáva 200 ml (vymačkaná cca z 5 citronů); pomerančová nebo mandarinková šťáva 200 ml (vymačkaná cca z 1 pomeranče nebo 2 mandarinek); krupicový cukr 150 g; kukuřičný škrob 25 g; žloutky 3 ks; máslo 60 g; bílky 3 ks; krupicový cukr 125 g; sůl špetka

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout. Vypracujeme křehké těsto, necháme v chladničce odpočinout, pak vyválíme, přeneseme do formy, propícháme (jak je popsáno v kuchařce v rp. 214). Na těsto položíme kus pečicího papíru a nasypeme buď keramické kuličky na pečení, nebo suché fazole, aby se těsto zatížilo a neboulilo. Dáme péci při 170 st. na 20 – 25 minut, aˇž těsto lehce zrůžoví. Necháme vychladnout ve formě. Vymačkáme citrusovou šťávu, v silnostěnném kastrolu ji smícháme s cukrem, škrobem a žloutky a metličkou rozšleháme, aby nebyly cucky. Pak do směsi dáme i máslo a zahříváme za pravidelného míchání k varu. Provaříme asi 3 minuty, až směs zhoustne a zprůsvitní. Nalijeme do upečeného korpusu. Bílky se špetkou soli šleháme do řídké pěny, pak po lžících zašleháváme cukr a šleháme, až se zcela rozpustí (10 – 15 minut). Sněhovou směs naneseme na citronovou náplň – můžeme ozdobně nastříkat cukrářským sáčkem, nebo hladce navršit cukrářskou kartou a ozdobit rýhami vidličkou. Dáme zpět do trouby a pečeme při 170 st. asi 25 minut, až sníh zrůžoví. Jinou možností je opálení povrchu sněhu flambovací pistolí, ale pak bílky nejsou tepelně opracované, což je rizikové zejména pro děti, těhotné a seniory. Lemon meringue pie hraje dosti zásadní roli ve filmu Toast, pokud si tento film pustíte, nezapomeňte se předem tímto koláčem zásobit 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *