Alsaský mikulášský panáček Mannele

hladká mouka 250 g; cukr 50 g; instantní droždí 1/2 sáčku; sůl 1/4 lžičky; mléko 50 ml; máslo 60 g; vejce 1 ks; sekaná čokoláda; žloutek nebo celé vejce na potření (při použití žloutku lze zbylý bílek využít do snehových andělíčků)

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout. Smícháme mouku, cukr, sůl a droždí. Pak přilijeme vejce vidličkou rozšlehané ve vlahém mléce. Hněteme 5 minut (nejlíp v robotu). Potom postupně zapracujeme máslo nakrájené na kostičky a hněteme dalších 5 minut. do těsta můžeme přidat sekanou čokoládu. Necháme na teplém místě vykynout, až se objem zdvojnásobí. Z těsta vyválíme 8 deseticentimetrových válečků. na jednom konci je zmáčkneme, aby vznikl “krk” a “hlavička”. Pak ostrým nožem uděláme dva podélné zářezy po stranách válečku a odtáhneme “ručičky”. Zbytek válečku podélně nakrojíme a vzniknou “nožičky”. Dáme na plech pokrytý pečicím papírem. Troubu rozpálíme na 200 st. Panáčky potřeme rozšlehaným vejcem nebo žloutkem a pečeme cca 15 minut. Hned po upečení na horkého panáčka přitiskneme kousky čokolády jako oči a dva knoflíky – čokoláda se lehce nataví a přilepí. Mänele se peče v Alsasku z brioškového těsta jako tradiční pochoutka na sv. Mikuláše. Jí se s horkou čokoládou a klementinkami. Panáček symbolizuje malého Ježíška.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *