Mišpulové želé

přemrzlé mišpule; (jablko – 1 ks na 500 g mišpulí – fakultativní); citron 1 ks na 500 g čerstvých mišpulí ; cukr krupice stejné množství, jako váží výsledná šťáva z mišpulí; pektinový přípravek (20 g na 1000 g mišpulové šťávy); sůl špetka

Mišpule omyjeme a rozpůlíme. Citron rozkrojíme, z půlky vymačkáme šťávu k mišpulím, druhou polovinu nakrájíme na kolečka a také přidáme do kastrolu. Přilijeme tolik vody, aby byly mišpule překryté. Přiklopíme a vaříme, až se začnou zcela rozpadat, trvá to asi 1,5 hodiny. Připravíme si cedník, vyložíme ho mušelínem (nebo bavlněným plátnem, ale želé pak bude míń čiré). nalijeme mišpulovou směs a necháme do druhého dne zcela překapat. Můžeme lehce v látce vymačkat, ale opatrně, když proleze i víc dužiny, bude želé kalné. Vzniklou šťávu zvážíme a odvážíme stejné množství cukru. Připravíme poměrné množství pektinového přípravku a smícháme ho se dvěma lžícemi cukru a špetkou soli. Tuto směs dobře rozmícháme v mišpulové šťávě. Dáme na plotýnku a za stálého míchání přivedeme k varu. Minutu provaříme, přidáme zbytek cukru a společně vaříme 5 minut. případnou pěnu sebereme. Pak plníme do sklenic tak, jak je popsáno v rp. 146 v kuchařce. Výsledné želé krásně voní, intenzivně ovocně a trochu po šípkách. Mišpule jsou plody stejnojmenného keře mišpule obecné (Mespilus germanica), patří do čeledi růžovitých. Pochází z Blízkého východu, byla uměle přivezena a vysazována v Německu, kde postupně zplaněla. U nás se s ní setkáme spíš v zahradách. Konzumuje se až po přemrznutí, kdy dužina změkne a zhnědne. Dá se jíst syrová, nebo se z ní dělají různé ovocné pochoutky a zavařeniny. Dá se ale také dobře kombinovat s masem, přibližně podobným způsobem jako kdoule a jablka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *