Mandlovopistáciový „turecký med“ – Nougat blanc – Provence

med 85 g – Správně má být světlý levandulový. Já použila tmavý lesní, proto je nougat tmavší a ne bílý.; cukr krupice 125 g; voda 1 lžíce; bílek 1/2 bílku z velkého vejce, tj. cca 20g; sůl pár zrnek; směs nesolených pistácií a loupaných mandlí 100 g; slunečnicový nebo jiný chuťově neutrální olej na potření papíru

Nejprve si připravíme pekáček s pečicím papírem: Do pekáčku kápneme trošku oleje, aby papír neujížděl. Vyložíme papírem a papír pečlivě naolejujeme, aby byl celý pokrytý tenkým filmem. Přebytečný olej setřeme ubrouskem. Mandle a pistácie nasucho lehce opražíme v hluboké pánvi. Dáme stranou, ale necháme na teplé pánvi. V silnostěnném rendlíku smícháme cukr, med a vodu. Vložíme kuchyňský teploměr a zahříváme bez míchání, až vznikne karamel (zahříváme na 143 – 145 st.). Když se karamel přehřeje, bude pak nougat tvrdší. Mezitím šleháme bílek se špetkou soli do sněhu. Když je karamel hotový, nalijeme ho za stálého šlehání do sněhu a dále šleháme asi 2 minuty, hmota zvětší objem. Vmícháme do ní dosud mírně teplé mandle a pistácie )když nejsou studené, tak se lépe vmíchávají). Ihned přelijeme do pekáčku, Lžící trochu urovnáme (velmi rychle to tuhne) a necháme zcela vychladnout. Hotové nakrájíme na kostky (nejlíp to jde pilkovým nožem). Výsledný nugát je trochu lepkavý, proto se často nalévá mezi dortové oplatky. „Nahatý“ nugát je šikovné namočit do čokoládové polevy, pak nelepí a nevysychá. Ale také je možné jednotlivé kousky zabalit do mírně naolejovaného pečicího papíru a uchovat v suché dóze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *