Ruská soljanka (solyanka)

hovězí maso, hovězí či vepřové srdce, ledvinky, jazyk od všeho něco, nebo klidně použít jen něco z toho, celkem cca 500 g. Masa můžeme uvařit i rovnou víc a použít do pirohů.; bobkový list 1 ks; olej 1 lžíce; račatové pyré nebo sekaná mražená či konzervovaná rajčata 400 g; jemné uzeniny (může být šunka, dobré párky, měla by být směs více druhů…, já teď použila směs šunky a šunkového salámu z farmy Němec) 200 g; mrkev 50 g; nakládané okurky – při alergii na hořčici je třeba vybrat okurky bez hořčičného semínka (viz poznámka dole) 350 g; nálev z okurek 200 ml; olivy 60 g; kapary 20 g; kopr čerstvý nebo sušený 1 lžička do polévky a několik snítek na ozdobení; citron; pepř; sůl; zakysaná smetana

Veškeré maso předem uvaříme s bobkovým listem (pokud používáme ledvinky, tak je obvyklým způsobem vyčistíme, namočíme do mléka, vypláchneme a vaříme zvlášť). Vařený jazyk oloupeme, vařené srdce okrájíme od všech blan (lze ho odblanit už syrové, ale vařené jde snáz a navíc by bylo škoda nevyužít tyto části do vývaru). Všechno vařené maso, uzeniny, okurky, mrkev nakrájíme buď na kostičky, nebo na jemné nudličky (já preferuju nudličky). Olivy na silná kolečka. Kapary necháme okapat. Na oleji zasmahneme rajčatové pyré nebo rajčata. Zalijeme vývarem z masa, přivedeme k varu a provaříme 5 minut. Pak vsypeme všechny nakrájené přísady a společně provaříme, aby se chutě propojily. Osolíme, opepříme a okořeníme trochou kopru. Při podávání servírujeme s kousky citronu, kysanou smetanou a snítkou kopru. Do soljanky by se měly použít ruské nakládané okurky. Liší se od českých, jsou nakládané na slano a ne tak na kyselo, jako ty naše. Občas se dají koupit v ruských prodejnách. Pokud neseženete, tak je vhodné použít z českých okurek raději kvašky než zavařované okurky. Ale i zavařované lze, jen to chce pamatovat na to, že jsou kyselejší a míň slané než ty ruské. Doporučuju dát v takovém případě do polévky nálevu cca o třetinu méně, aby nebyla příliš kyselá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *