hodně zralá rajčata 600 g; bílý chléb (buď jen střída, nebo, pokud je kůrka světlá a tenká, tak může být i kůrka) 120 g; česnek 1 malý stroužek; olivový olej 80 – 100 ml; bílý sherry ocet; sůl; pepř; vejce 2 ks; Jamón Serrano – španělská sušená šunka
Rajčata nasucho zprudka opečeme tak, aby se na nich začaly dělat černé puchýře. Nejlíp to jde nad ohněm (třeba na grilu), ale dá se i na suché rozpálené pánvi.(opálení sice není nezbytné, ale lehká „chuť ohně“ k salmoreju patří a běžné oloupání rajčat, jaké je popsáno v kuchařce v rp. není tak úplně ono). Zchladíme je studenou vodou a oloupeme. Nakrájíme na kusy a dáme do nádoby. Chléba nakrájíme nebo natrháme na kousky a dáme k rajčatům. Necháme chvíli odstát, aby nasál rajčatovou šťávu. Poté přidáme olej, sůl, pepř a ocet a vše rozmixujeme. Dáme dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šunku nakrájíme na proužky. Při servírování salmorejo posypeme vejcem a šunkou. Salmorejo pochází z Córdoby, je to polévka podobná známému rajčatovému gaspachu, ale údajně je o dost starší.