vepřová krkovice 400 g; jablka 500 g; hořčice dijonská 1 lžíce; hořčice hrubozrnná 2 lžičky; citronová šťáva 2 lžíce; olivový olej 1 lžíce; zázvor čerstvý 1 cm nebo sušený 1/4 lžičky; sůl; hořčice dijonská 1 lžička; hořčice hrubozrnná 1 lžička; smetana ke šlehání 70 ml
Recept je inspirován knihou 1000 klasických receptů z celého světa. Špejle namočíme do studené vody. Smícháme olej, nasrtouhaný nebo sušený zázvor, hořčici a citronovou šťávu. Do této marinády nasypeme krkovici nakrájenou na malé plátky a neloupaná vykrájená jablka na osminky.V marinádě je společně promícháme a pak na špejle střídavě napichujeme maso a jablka. Pečeme při 190 st. do změknutí přibližně 45 minut. Můžeme je připravit také na grilu. Zatím smícháme suroviny na dresink. Hotové špízy pokapeme dresinkem a podáváme s chlebem.