Erdäpfelkas – Kartoffelkäse – Kartoffelnaufstrich – rakouská bramborová pomazánka se smetanou

brambory 400 g; kysaná smetana 150 ml (1 kelímek); cibule 50 g; hořčice Sarepta (náhradou se dá použít kremžská, která také obsahuje podíl hořčice sareptské, a k ní přidat 1/4 lžičky strouhaného křenu) 1 lžíce; med 1 lžička; pažitka; kopr; sůl; pepř

Brambory předem uvaříme ve slupce. Dají se použít i zbylé vařené brambory třeba od oběda. Brambory jemně prolisujeme, nebo nastrouháme. Smícháme se smetanou, hořčicí a medem na hladkou pastu. Cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky. Vmícháme ji do pomazánky společně s nakrájenou pažitkou a koprem. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme vychlazené, namazané nejlépe na tmavém žitném chlebu. Je to jemná a lehká pomazánka. Hořčice sareptská (Brasicca juncea) je odrůdou hořčice, která má vyšší obsah silic, je pikantnější než u nás převážně používaná hořčice bílá. Je základem hořčic Sarepta, ale také se používá (zejména její tmavší varianta) jako jedna ze součástí do některých hrubozrnných hořčic, např. do kremžské. Pochází z Asie a je tím pádem také základem orientálních hořčic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *