Fíkový koláč s kozím sýrem a sušenou šunkou

máslové listové těsto 250 g (listové těsto dělám podle receptu paní Nadi na webu pana Cuketky); kozí sýr (použila jsem Vojchaource z Kozí farmy Vojslavice) 80 g; kysaná smetana nebo kozí jogurt 80 g; hladká mouka 1 lžička; fíky 250 g; med 2 lžičky; sušená šunka 50 g; roketa čerstvá

Listové těsto připravíme předem – já ho dělám vždy více najednou a rozdělím na baličky do mrazáku; zmrzlé těsto je třeba den předem přendat do lednice. Troubu předehřejeme na 200 st. Koláčovou formu vypláchneme studenou vodou. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Dno propícháme vidličkou. Dáme do trouby předpéci na 10 minut. pak vyndáme a necháme trochu vychladnout; pokud se dno hodně vyboulilo, vidličkou bubliny propíchneme a trochu smáčkneme. Kozí sýr nakrájíme na plátky. Fíky omyjeme a osušíme. Podle velikosti je rozkrojíme buď na poloviny, nebo na čtvrtiny. na předpečený korpus rozetřeme vrstvu smetany nebo kozího jogurtu. Poprášíme tenkou vrstvou hladké mouky. pak střídavě skládáme plátky sýra a měsíčky fíků. Pokapeme medem. Vložíme do trouby a pečeme do zezlátnutí asi 15 – 20 minut. 2 minuty před koncem na koláč naskládáme růžičky sušené šunky a jen velmi krátce přepečeme, aby měla křupavé kraje, ale nebyla upražená. Hotový koláč posypeme lístky rokety a podáváme. Vhodnou přílohou je listový salát. Roketa setá (Eruca sativa) pochází ze Středomoří, v Čechách roste volně v přírodě jako zplanělý neofyt. Běžně se pěstuje jako zelenina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *