Francouzský listový salát s lahůdkovým droždím

římský salát; mladé špenátové lístky (baby špenát); mladé pampeliškové listy; lístky rokety; šrucha zelná; brutnák celkem všech listových zelenin 250 g; dijonská hořčice 2 lžičky; bílý vinný ocet 1 lžíce; olivový olej 2 lžíce; sušené lahůdkové droždí 1 lžička; sušené lahůdkové droždí 1 lžička

Všechny listy omyjeme a zbavíme vody v salátové odstředivce, nebo necháme dobře okapat. Natrháme na kousky. Smícháme hořčici, ocet a lžičku lahůdkového droždí na kaši. Pak pomalu přiléváme olej a stále mícháme, aby zálivka získala homogenní medovitou konzistenci. Listy promícháme se zálivkou a rozdělíme na talíře. před podáváním posypeme lahůdkovým droždím. Informace o šruše u ryzcového salátu. Na druhé fotografii je porovnání zahradní (vlevo) a plané šruchy. také je tam vidět rozdíl mezi listy šlechtěné zeleninové pampelišky kultivaru Lyonel (vlevo) a plané pampelišky. Zeleninová pampeliška má listy křehčí, méně hořké a dají se sklízet celoročně. Lahůdkové droždí se vyrábí z pivních kvasnic, má formu vloček. V ČR se dá koupit od firmy Country life, toto lahůdkové droždí je navíc přislazené sladovým výtažkem. Slouží k ochucování pokrmů. Má chuť bohatou na umami, připomíná Marmite a Aussiemite.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *