Navettes marseillaises au lavande – Marseilleské levandulové lodičky

hladká mouka 250 g; cukr moučka 110 g; cibule 1 ks; máslo 40 g; vejce 1 ks; prášek do pečiva 1/3 sáčku; sůl špetka; voda z pomerančových květů 1 lžička; levandulové kvítky 2 lžičky

Máslo předem necháme změknout. Do mísy nasypeme mouku, sůl, prášek do pečiva, cukr, levandulové kvítky a promícháme. uděláme důlek. Do důlku dáme máslo. Vejce rozšleháme vidličkou a nalijeme do důlku. Vypracujeme hladké pevné těsto (vypadá trochu jako linecké). Plech pokryjeme pečicím papírem. Těsto válíme do válečků o průměru 1,5 cm a délce 7 cm. Každý váleček na konci zúžíme do špičky (podobně, jako když se dělají vanilkové rohlíčky). Pokládáme na plech. Troubu předehřejeme na 180 st. Ostrým nožem uděláme do každého válečku podélný zářez – pečeím se rozevře do tvaru lodičky. Dáme péci na 20 minut. Navette de Marseille je tradiční sváteční pečivo, připravované kdysi na svátek Hromnic v opatství Saint-Victor. Podle legendy na konci 13. stol. ztroskotala loď vezoucí sochu Panny Marie a sušenky tvaru lodiček se prý pečou na památku lodi, která Marii přivezla. Navettes jsou v Marseille klasicky aromatisovány pouze vodou z pomerančových květů. Ale časem se objevila celá řada příchutí, např. sekaná čokoláda, fialky či levandule (viz. foto 2 – prodej navettes v Provence).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *