Květinové makronky – levandulové s pomerančovým krémem a citronové s krémem z růží

bílky 100 g (odpovídá obvykle třem bílkům; pokud váží jinak, je potřeba ostatní suroviny přepočítat); cukr krupice 100 g; sůl špetka; mandlová mouka 125 g; cukr moučka 125 g; citronová šťáva 1 lžička; levandulové kvítky 1 lžíce; fialové (nebo červené a modré) potravinářské barvivo; citron; žluté potravinářské barvivo; máslo 100 g; pomerančová šťáva 1 lžíce; pomerančová kůra; moučkový cukr 30 g; oranžové (nebo žluté a červené) potravinářské barvivo; máslo 100 g; marmeláda z růží (recept v sekci Jaro) 60 g

Bílky předem necháme při pokojové teplotě zteplat. Máslo na krém necháme změknout. Na tři plechy kápenme kapku oleje a vyložíme je pečicím papírem. Do šlehací mísy dáme bílky, špetku soli, lžičku citronové šťávy a krupicový cukr. Šleháme do hladkého lesklého sněhu, který ale nesmí být úplně tuhý )nedá se trhat v pevných kusech, spíš pořád maličko stéká – ostrá špička po chvíli ztratí tvar). Zvlášť smícháme mandlovou mouku s moučkovým cukrem. Stěrkou zamícháme směs do sněhu. Rozdělíme na dva díly. Do jedné poloviny nastrouháme citronovou kůru a přidáme lžíci citronové šťávy. Vmícháme žluté barvivo. Do druhé části vmícháme levandulové kvítky a fialové barvivo. Naplníme jednu směs do cukrářského sáčku a na plech stříkáme kolečka průměru cca 3 cm. Měla by se sam pomalu roztéci na cca 4-5 cm. Na plechu necháme makronky 15 minut zaschnout a pak je pečeme 15 minut. Zchladlé sloupneme z plechu. Na pomerančový krém smícháme moučkový cukr s pomerančovou šťávou a kůrou a s oranžovým barvivem. Dobře rozetřeme a trochu napěníme, pak vařečkou vetřeme měkké máslo. Na růžový krém dáme do mixéru máslo a růžovou marmeládu a mixérem spojíme v hladký krém (není ho třeba barvit, je dost barevný sám o sobě). Levandulové makronky slepíme pomerančovým krémem, citronové makronky růžovým krémem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *