brambory 250 g; mrkev 100 g; petržel kořenová 150 g; celer bulvový 150 g; česnek 1 stroužek; vývar (ideálně drůbeží, ale může být i zeleninový) 1000 ml; popenec 4 snítky; dobromysl 2 snítky; kmín 1 lžička; sůl; pepř
Kořenovou zeleninu a brambory oškrábeme, česnek oloupeme. Petržel, celer a brambory nakrájíme na větší kostky. Mrkev na velmi tenká kolečka. Vývar ohřejeme. V polévkovém hrnci rozpálíme máslo, až začne vonět, a petržel s celerem opečeme do mírného zezlátnutí. Přidáme brambory a opékáme tak dlouho, dokud se nepřichytávají. Zalijeme teplým vývarem a vaříme do změknutí. Popenec a dobromysl opereme, odrhneme lísty a nasekáme je. Česnek utřeme. Mezitím se zelenina uvařila. Polévku hladce rozmixujeme. Vsypeme mrkvová kolečka a vaříme 2 minuty. Pak vypneme, aby zůstala křupavá (v horké polévce akorát dojdou). Vmícháme sůl, pepř, třený česnek a sekané bylinky. Na talířích sypeme polévku kmínem. Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) je bylina z čeledi hluchavkovitých, je častým plevelem našich zahrad. Dobromysl (Origanum vulgare) je českou bylinkou, blízce příbuznou středomořskému oreganu. Ale oregano je pikantnější a aromatičtější. Dobromysl je jemná, její vůně je sladší a používá se nejen jako koření, ale také do uklidňujících čajových směsí „pro dobrou mysl“