Quinoový salát s batolkou a violkami

quinoa 250 g; voda 500 ml; batolka 1 šálek; květy violky rohaté nebo vonné 2 lžíce; mrkev 120 g; olj slunečnicový 2 lžíce; limetová šťáva 1 lžíce; pepř; sůl

Quinou uvaříme ve vodě 15 minut. Dáme ji chladnout. Zatím oškrabeme a nastrouháme mrkev. Z oleje, limetové šťávy, soli a pepře umícháme zálivku. když je quinoa zchladlá tak, že nepálí, vmícháme k ní mrkev a zálivku a necháme odležet do zchladnutí. Zatím opereme batolku a květy (violku vonnou necháme vcelku, z violky rohaté otrháme jen květní plátky). Přidáme do vychladlého salátu a podáváme. Batolka (Claytonia) je rostlina pocházející z Kanady, v Čechách je občas pěstovaná v zahradách, na některých místech zplaňuje (např. v Průhonicích). Je příbuzná šruše, má křupavé, lehce dužnaté lístky. V její domovině se jí říká zimní portulák, indiánský salát, zlatokopův salát. Konzumují se mladé lístky na jaře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *