suchá cizrna, předem namočená a doměkka uvařená (lze použít i cizrnu z konzervy, ale čerstvě uvařená je chutnější) 250 g (suché); slitá voda, v níž se cizrna vařila 100 ml; česnek 1 stroužek; sůl; pepř; citronová šťáva 30 ml; tahini – sezamová pasta 30 g; olivový olej 50 ml do hummusu a podle potřeby na přelití; sladká nebo pálivá mletá paprika; čerstvá zelenina podle chuti
K vychladlé uvařené cizrně přilijeme 50 ml slité vody z vaření. Přidáme citronovou šťávu, tahini, sůl, pepř a olej. Vše mixérem mixujeme do hladké pasty. Podle potřeby přilijeme vodu z cizrny. Na talíř naneseme hotový hommos, lžící uprostřed vytvarujeme mělkou prohlubeň. Vidličku namáčíme do mleté papriky a ozdobně otisáváme na okraje prohlubně. Nakonec do prohlubně nalijeme olivový olej. Zeleninu nakrájíme na dlouhé hranolky a podáváme s hommosem.