Japanese cotton soft cheesecake – japonský „piškotocheesecake“

vejce 6 ks; ; cukr krupice 140 g; máslo 50 g; mléko 100 ml; čerstvý smetanový sýr 250 g; hladká mouka 60 g; hladká kukuřičná mouka 20 g; citronová šťáva 1 lžíce; citronová kůra 1 lžička; sůl 1/4 lžičky; vinný kámen 1/4 lžičky (pokud neseženete, tak ho lze nahradit lžičkou citronové šťávy a lžičkou sody nebo prášku do pečiva do sněhu)

Oddělíme žloutky od bílků. Rozevírací dortovou formu (použila jsem podélnou, proto mám na fotografii porce tvaru kvádru) mírně vymažeme máslem a vyložíme pruhy pečicího papíru. Zvenku formu obalíme alobalem, aby spárami nenatekla do dortu voda. Máslo ve vodní lázni rozehřejeme, přidáme i mírně ohrřáté mléko a sýr a vše hladce rozšleháme metličkou, nesmějí být žádné hrudky. Necháme vychladnout, ideálně ve studené vodní lázni. Pak zašleháme žloutky, citronovou šťávu a kůru a oba druhy mouky. Bílky ušleháme s vinným kamenem (nebo citronovou šťávou + kypřidlem) a solí do poloměkka, pak po lžících zašleháváme cukr a šleháme, až se rozpustí a sníh tvoří měkké lesklé špičky. troubu předehřejeme na 160 stupňů a připrqavíme do ní vodní lázeň – hluboký pekáč s vodou, do kterého se pak vejde forma. Do sněhu po částech stěrnou šetrně vmícháme sýrovou směs, aby se vše spojilo, ale zůstalo nadýchané. Pečeme ve vodní lázni 80 minut. Upečené necháme ještě 15 minut ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky. Můžeme jíst teplé i studené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *