Zmrzlina z planých růží

okvětní plátky planých (nebo vonných zahradních – viz. poznámka dole) růží 250 g; med 2 lžíce; cukr krupice 80 g; smetana ke šlehání 250 ml; mléko 200 ml; žloutky 2 ks (popř. 4 ks, pokud nemáte zmrzlinovač)

Včas předmrazíme nádobu zmrzlinovače. Okvětní plátky růží hrubě nakrájíme a smícháme s medem a třetinou cukru (med se ze začátku bude lepit na jednom místě, ale postupně budou růže pouštět vodu a med se rozpustí). Necháme takto uležet alespoň 5 hodin, lépe do druhého dne. Druhý den se pustíme do výroby zmrzliny. Smetanu smícháme s mlékem a zahříváme, až se začne vařit, vaříme 1 minutu. Zatím žloutky vyšleháme se zbývajícím cukrem do pěny. Stále šleháme metličkou a pomaličku přes žloutky přelijeme jednu naběračku svařeného mléka se smetanou. Za stálého šlehání pak přiléváme pomaličku i zbytek svařené smetany. Žloutky se při tomto postupu nesrazí. Když je vše rozšlehané, vmícháme růžové plátky i s vodou, kteoru pustily, Směs vrátíme na sporák a za stálého šlehání metličkou přivedeme k varu a provaříme 3 minuty – směs poněkud zhoustne. necháme ji vychladit, pak pustíme zmrzlinovač a nalijeme směs, necháme míchat, dokud zmrzlina nezhoustne. Můžeme ji pak hned sníst, nebo naplnit do krabičky a uložit do mrazáku. Před podáváním je pak dobré ji nechat trochu povolit. pokud nemáte zmrzlinovač, použijte místo dvou žloutků čtyři – žloutek působí jako emulgátor a zabrání vzniku velkých ledových krystalů při pouhém nalití směsi do krabičky a zmrazení. Ve zmrzlinovači je rozbíjí pravidelné míchání a tak žloutků stačí méně. Na zmrzlinu jsou vhodné plátky planých, silně vonných růží (šípková, Hugova…). Ale dají se použít i zahradní růže, ovšem nikoli ze skupiny čajohybridů. Čajohybridy šlechtěním přišly o většinu vůně. Ze zahradních růží jsou vhodné např. stolístky (“babiččina stolistá růže”), ale i např. bourbonky. Jedna z nejkrásněji vonících růží (silná vůně růží s lehkým citronovým podtónem) je Louise Odier, Morgottinova bourbonka z roku 1851. Nepoužívejte růže koupené v květinářství, jsou ošetřované řadou látek bráních napadení chorobami a pouhé omytí je neodstraní. Růže byly odedávna důležitým aromatem cukrovinek – používaly se do doby, než je vytlačila vanilka. Dodnes se aromatizace růžemi udržela v některých orientálních cukrovinkách, např. marcipánu. Dost oblíbené je růžové aroma také dodnes v Británii, kde se dá i koupit růžová voda pro potravinářské účely.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *