Tempura z denivkových poupat s jahodovo-mangovou omáčkou

denivková poupata 150 g; rýžová mouka 5 lžic; hladká mouka 2 lžíce; prášek do pečiva 1 lžička; sůl 1/4 lžičky; voda 100 – 120 ml; olej na smažení; mango 1 ks; jahody 100 g; jarní cibulka 1 stonek; med 1 lžíce; dezertní víno 1 lžíce; citronová šťáva 1 lžíce; sojová omáčka 1 lžíce; olej 1 lžíce; hrubě mleté chilli; citronová kůra; sůl

Začneme omáčkou. Jahody omyjeme a odstopkujeme. Mango rozpůlíme, seřízneme pecku, dužinu nařízneme, slupku vyboulíme dovnitř a dužinu z ní seřízneme. Jahody i mango nakrájíme na velmi drobné kostičky. Jarní cibulku na jemná kolečka. Smícháme s ostatními přísadami do omáčky a necháme v chladu 15 minut uležet. Denivková poupata, pokud nejsou z vlastní zahrádky, omyjeme a dobře osušíme. Smícháme obě mouky, prášek do pečiva a sůl. Přiléváme vodu a rozmícháme na těstíčko, které by mělo mít hustotou asi jako palačinkové. V malém rendlíku rozpálíme vysokou vrstvu oleje. Poupata namáčíme do těstíčka a zprudka smažíme. Dáme odkapat na papírovou utěrku. Smažená poupata servírujeme s omáčkou. Denivky se konzumují hojně v Asii, především v Číně a Japonsku. Podrobnější informace o denivkách a jejich kuchyňském využití najdete v kuchařce u rp. 80.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *