Kare – japonské vepřové v mrkvi

vepřové maso libové 500 g; mrkev 200 g; cibule 2 ks; brambory 200 g; máslo 15 g; jablko půlka; červená paprika 1 lžička; pepř; sůl; káva mletá špetka; voda 750 ml; med 1 lžička; karé kostky 3 ks (celkem zhruba 100 g)

Cibuli oloupeme a jednu nakrájíme na malé kostičky, druhou na třícentimetrové kusy. Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mrkev a brambory oškrábeme. Brambory nakrájíme na 3 cm kostky, mrkev na 3 cm šikmé špalíky. Na másle opečeme cibuli na drobné kostičky do sklovita, přidáme maso a opékáme, až povrch zesvětlá. Přidáme mrkev, brambory a hrubě krájenou cibuli. Dále koření – červenou papriku, trochu soli, pepře a špetku kávy. jablko nastrouháme a vmícháme do směsi. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme do změknutí masa (30 – 40 minut). Odklopíme a vhodíme karé kostky. Mícháme, až se rozpustí, a provaříme 3 minuty do zhoustnutí. Nakonec zamícháme lžičku medu. Podáváme nejlépe s rýží. karé kostky se prodávají hotové, různých druhů, liší se obsaženým kořením. Složením je to vlastně máslová jíška s kořením (může být garam masala, kari, pepř, cayenský pepř), rajčatovým pyré a ochucující omáčkou (sojovou či worcesterovou). Asi by se daly připravit i doma, ale nevím, v jakém poměru, recept jsem zatím nenašla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *