Mince pies bez lepku, mléka a vajec

pohanková mouka 80 g; rýžová mouka 50 g; jahelná mouka 40 g; škrob 30 g; cukr moučka ovoněný vanilkou 60 g; sůl špetka; sádlo 70 g; voda 30 ml; Náplň -Mincemeat: jablko 1 ks; rybízový džem (ideálně ne rosol, ale opravdu džem, ale já neměla, tak jsem použila rosol) 2 lžíce; rozinky 80 g; kandovaný oranžát a citronát (směs) celkem 60 g; tmavý muscovado cukr 80 g; kakaové máslo 60 g; citronová kůra a šťáva z půlky citronu; pomerančová kůra a šťáva z půlky pomeranče; skořice 1/4 lžičky; muškátový ořech 5 strouhnutí; nové koření špetka; mletý zázvor špetka; mletý kmín špetka; mletý koriandr špetka; hřebíček – buď špetka mletého, nebo rozdrtit 1 v moždíři (velké kousky, které se nepovedlo rozdrtit,tak vyndat a vyhodit); brandy 2 lžíce

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a kakaové máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce. Z přísad na těsto kromě vody vypracujeme drobenku, do které přilijeme tudenou vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (já peču v plechu na minimuffiny). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme na “deklíky”. Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat. Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme “deklíky”. Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *