Mince pies bez lepku, mléka a vajec

pohanková mouka 80 g; rýžová mouka 50 g; jahelná mouka 40 g; škrob 30 g; cukr moučka ovoněný vanilkou 60 g; sůl špetka; sádlo 70 g; voda 30 ml; Náplň -Mincemeat: jablko 1 ks; rybízový džem (ideálně ne rosol, ale opravdu džem, ale já neměla, tak jsem použila rosol) 2 lžíce; rozinky 80 g; kandovaný oranžát a citronát (směs) celkem 60 g; tmavý muscovado cukr 80 g; kakaové máslo 60 g; citronová kůra a šťáva z půlky citronu; pomerančová kůra a šťáva z půlky pomeranče; skořice 1/4 lžičky; muškátový ořech 5 strouhnutí; nové koření špetka; mletý zázvor špetka; mletý kmín špetka; mletý koriandr špetka; hřebíček – buď špetka mletého, nebo rozdrtit 1 v moždíři (velké kousky, které se nepovedlo rozdrtit,tak vyndat a vyhodit); brandy 2 lžíce

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a kakaové máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce. Z přísad na těsto kromě vody vypracujeme drobenku, do které přilijeme tudenou vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (já peču v plechu na minimuffiny). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme na “deklíky”. Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat. Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme “deklíky”. Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *