Pampeliškový med s meduňkou

pampeliškové květy 120 g; meduňka 3 snítky; citron (chemicky neošetřený) 1 ks; cukr 1000 g; voda 1000 ml

Pampeliškové květy opereme ve vodě, abychom vymyli případné broučky. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut. Na poslední dvě minuty varu přidáme meduňku a půlku citronu nakrájenou na koleča (pecky vyndáme). Vypneme a do hrnce vymačkáme šťávu z druhé půlky citronu )bez pecek). Necháme stát do druhého dne. Druhý den jemně přecedíme, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu (trvá to asi hodinu). Nalijeme do čistých sklenic a zavřeme vyvařeným víčkem. Pampeliškový med je vlastně glukoso-fruktosový sirup, aromatizovaný pampeliškami a zde také meduňkou. Cukr (sacharosa) se varem v kyselém prostředí rozkládá na glukosu a fruktosu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *