Bezlepkový dýňový koláč s datlemi, rozinkami a tvarohovosmetanovým krémem.

jahelná mouka 100 g; pohanková mouka hladká 100 g; cizrnová mouka 30 g; škrob 20 g; máslo 125 g; sůl špetka; vejce 0,5 ks; dýně 800 g očištěné dužiny; vejce 1,5 ks; zahuštěné slazené mléko (salko) 1 plechovka; datle strouhnutí; 70 g; rozinky 50 g; rum 2 lžíce; skořice 1 lžička; mletý badyán 1 lžičky; muškátový oříšek 7 strouhnutí; sušený zázvor 1/4 lžičky; citronová kůra z půlky citronu; sůl 2 špetky; tvaroh 250 g; smetana ke šlehání 250 ml; citronová šťáva 1 lžička; cukr moučka 1 lžíce; skořice na posypání.

Rozinky předem opereme a namočíme do rumu. Datle nakrájíme na kousky a přimícháme k rozinkám. Máslo necháme předem změknout. Koláčovou formu lehce vymažeme máslem . Z mouky, soli, moučkového cukru a másla vypracujeme drobenku, do které vmícháme půlku rozšlehaného vejce a vypracujeme těsto. Pokud se moc drobí, přidáme trošku studené vody. Rozválíme na silnější plát (bezlepkové se víc trhá) a velmi opatrně přeneseme do formy. Opravíme případné trhliny a dáme do lednice ztuhnout. Dýni buď přepůlíme a v troubě upečeme a pak z ní vyškrábeme měkkou dužinu, nebo dýni očistíme a dužinu rozdusíme na trošce vody (potom je potřeba ji opět odpařit, aby pyré nebylo vodnaté). Dužinu rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout tak, aby nepálila na prst. Do dýňového pyré přidáme salko, sůl, koření, citronovou kůru a 1,5 vejce rozšlehaného vidličkou. Vše rozšleháme do hladkého krému, do kterého nakonec zamícháme datle a rozinky. Nalijeme na těsto a pečeme při 170 st. asi 60 minut. Po upečení necháme vychladnout. Tvaroh smícháme se smetanou, cukrem a citronovou šťávou a vyšleháme do hladkého krému. Navršíme na dýňovou náplň, uhladíme a necháme alespoň hodinu ztuhnout. Před podáváním poprášíme ozdobně skořicí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *