brambory 500 g; máslo 15 g; cibule 1 ks; paprika mletá 1/2 lžičky; vývar (nejlíp kuřecí) nebo voda 1200 ml; čedar 100 g; smetana ke šlehání 250 ml; pepř; muškátový oříšek; sůl
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Přisypeme oškrabané brambory nakrájené na kostičky, opékáme, až začnou zlátnout. Zaprášíme paprikou, necháme ji rozpustit v tuku a zalijeme vývarem. Vaříme, až brambory zcela změknou. Čedar jemně nastrouháme a rozmícháme ho ve smetaně. Když jsou brambory uvařené, šťouchadlem je rozšťoucháme tak, aby v polévce zůstaly drobné kousky. Za stálého míchání vlijeme smetanu s čedarem a mícháme, dokud se sýr zcela nerozpustí, asi 3 minuty. DOchutíme muškátovým oříškem, pepřem, ev. solí a chilli.