Vlažný ryzcový salát se šruchou a čerstvým kozím sýrem

ryzce pravé nebo smrkové (ev. lze použít i lišky) 150 g; salát římský nebo polníček 100 g; šrucha zelná 40 g; cibule červená 50 g; máslo 10 g; olivový olej cca 4 lžíce; červený vinný ocet 2 lžíce; čerstvý kozí sýr (kozí tvaroh) 60 g; sůl; pepř; kmín

(2 porce) Ryzce očistíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi rozpálíme máslo a 3 lžíce oleje. Vsypeme ryzce, osmahneme. Přidáme kmín. Trochu posolíme, aby ryzce pustily vodu. Trochu podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme do změknutí (asi 10 minut). V případě potřeby ještě trochu podlijeme. Když jsou houby měkké, vysmahneme vodu a houby ještě trochu orestujeme. Pak stáhneme z plotýnky y přilijeme ocet. Rozmícháme, aby se zbylým olejem vytvořil emulzi. Podle potřeby dosolíme a dopepříme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Salát a šruchu omyjeme a zbavíme vody. Salát natrháme (ev. polníček netrháme, jen zbavíme kořenů). Šruchu natrháme na kousky (pokud má silnější lodyhy, tak jen otrháme lístky). Promícháme salát, šruchu, cibuli a ryzce (které mezitím trochu vychladly a už nejsou vařící). Navršíme na talíře. Navrch rozdrolíme kozí sýr (já použila výborný sýr Natur z Kozí farmy Vojslavice), který posypeme kmínem, trochou soli a pokapeme zbylým olejem. Salát jíme hned, dokud jsou ryzce mírně teplé. Šrucha zelná (Portulaca oleracea, lidově zvaná portulák, je prastará zeleninová rostlina, používaná už v antice. U nás není původní, byla zavlečena zřejmě z Afriky, ale hojně se rozšířila a dnes je poměrně nepříjemným plevelem, zvláště na sušších místech, u zídek, obrubníků, ve spárách dlažeb apod. V Praze je jí spousta třeba kolem stanice metra Vltavská (čímž ji nedoporučuju sbírat zrovna tam, je to tam špinavé;) ) Kromě planých existují i vyšlechtěné zeleninové kultivary šruchy s většími listy – já používám osivo od firmy Kiepenkerl, rostliny jsou oproti plané variantě asi dvojnásobné.

Šrucha je bohatá na vitamín C a hlavně také na omega3 mastné kyseliny, bohužel jen ty s kratším řetězcem, takže ryby rozhodně nahradit nemůže, ale přesto je vhodnou součástí stravy. Šrucha má listy mírně dužnaté, v salátech příjemně křupnou. Mohou se používat jak syrové, tak i krátce tepelně upravené. Dají se také nakládat jako kaprlata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *