Základní bezlepkové sušenky

rýžová mouka 120 g; pohanková mouka 80 g; jahelná mouka 80 g; cukr krupice 60 g; sůl špetka; jedlá soda 1 lžička; máslo 100 g; vejce 1 ks; další vejce na potření

Toto je základní těsto, do kterého můžeme přidat různé ochucující přísady, např.: kakao, kokos, rozinky, sekanou čokoládu, madle, ořechy, pistácie, sušené brusinky, kvítky levandule, kandované ovoce…. Máslo necháme předem hodně změknout. Smícháme všechny mouky s cukrem, solí a sodou. Přidáme máslo a vypracujeme hmotu konzistence drobenky. Vejce vidličkou rozšleháme a vlijeme do těsta, hladce vypracujeme. Na plech pokrytý pečicím papírem tvarujeme malé kuličky průměru cca 3 cm. Vidličkou je mírně stlačíme. Potřeme vajíčkem (potření pomůže tomu, že se sušenky zpevní a tolik se pak nedrobí). Pečeme při 160 st. cca 15 minut, až sušenky zespoda zezlátnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *