Zapékané quenelles („šišaté knedlíčky“) z vařeného králičího masa s rajskou omáčkou

obrané vařené králičí maso cca 200 g; krupice 2 lžíce; máslo 25 g; mléko 50 ml; vejce 1 ks; sůl; pepř; muškátový oříšek; strouhanka podle potřeby; máslo na vymazání; rajčatová omáčka podle vlastního výběru (např. podle rp.117 z kuchařky) 400 g; parmazán 15 g; čerstvá bazalka

Je to vhodné využití vařeného masa z vývaru, místo králičího lze použít i drůbeží maso. Máslo necháme předem dobře změknout. Parmazán nastrouháme. Uvaříme rajčatovou omáčku podle vlastních preferencí, já mám takovéto menší porce rajčatové omáčky zmrazené, takže pak stačí vytáhnout a rozmrazit. Vařené králičí maso obereme od skeletu. Velmi jemně ho umeleme, popř. rozmixujeme. Smícháme s vajíčkem, krupicí, máslem, mlékem, solí, pepřem a přistrouháme muškát. Necháme 15 minut odstát, aby krupice nasákla tekutinu. Pekáček vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 190 st. Masovou hmotu dohustíme strouhankou tak, aby se dala tvarovat. Navlhčenýma rukama formujeme šišky o průměru cca 4 cm a délce 8 cm. Skládáme je do vymazaného pekáčku. Hotové šišky dáme na 15 minut předpéci, aby se zpevnily a omáčka je nerozpustila. Potom zalijeme omáčkou. Pečeme 20 minut. Posypeme parmazánem a dáme ještě na 10 minut péci. Na talíři sypeme čerstvou bazalkou, jíme s bagetou. Popř. lze jako přílohu podávat i těstoviny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *