čerstvá bršlice 300 g; hladká mouka 2 lžíce; špek nebo slanina 30 g; brambory 200 g; fazole předvařené 300 g (fazole si předvařuju ve velkém a jednotlivé porce si mrazím, tak jsou stále při ruce bez nutnosti dlouhého vaření); paprika mletá 1 lžíce; kmín 1 lžička; ocet 2 – 3 lžíce; vývar nebo voda 1000 ml; pepř; sůl
Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky. Špek nakrájíme na jemné nudličky v rozškvaříme. Vyškvařené nudličky vylovíme na pozdější posypání. Na vyškvařeném tuku osmahneme mouku do světležluté jíšky (cca 3 minuty), přidáme papriku a necháme ji v tuku rozpustit. Zalijeme vývarem nebo vodou, vsypeme brambory, fazole a kmín a vaříme 10 minut. Mezitím opereme bršlici, zbavíme ji stonků a listy nakrájíme na širší proužky. Po deseti minutách varu je nasypeme do polévky a vaříme ještě 5 – 8 minut, až brambory zcela změknou. Nakonec polévku ochutíme solí, pepřem a okyselíme octem podle chuti – měla by být celkem dost kyselá, podobně, jako třeba zelňačka. Na talíři posypeme vyškvařenou slaninou. Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je běžný úporný plevel našich zahrad, zahrádkáři svorně nenáviděný – má totiž podzemní oddenky, při jejichž přetětí nedojde k úhynu rostliny, ale naopak k jejímu nammnožení z kousků oddenku. Proto bršlici nedoporučuju vysazovat do zahrady, je jí všude více, než je milo:) Přestože je to také miříkovitá rostlina, její listy jsou jen jednoduše zpeřené a záměna s jedovatými miříkovitými v přírodě je velice nepravděpodobná.